Dierena​rts
Dierena​rts
Kleine huisdieren
Vaccinatie hond
Vaccinatie hond
Parvovirus
Dit is een zeer besmettelijke ziekte bij honden. Symptomen zijn braken, diarree, sloomheid, anorexie, uitdroging, shock. Vaak zien we dit bij puppies en jonge honden. Jammer genoeg heeft deze ziekte vaak een dodelijke afloop. Infectie gebeurt door contact met zieke honden. Het virus kan jaren in de omgeving aanwezig blijven.
Hepatitis
Dit wordt veroorzaakt door het canine adenovirus. Infectie gebeurt door opname van urine, uitwerpselen of speeksel van besmette honden. Symptomen variëren van lichte koorts tot zeer ernstige ontsteking van de lever.
Distemper
Ook gekend als de ziekte van Carré. Het is een infectie die hersenvliesontsteking veroorzaakt en het zenuwstelsel aantast. Het is een zeer besmettelijke ziekte. Symptomen zijn eerst koorts, loopneus, hoesten, longontsteking, maag- en darmproblemen. Daarna ontstaan er symptomen als kopkanteling, spiertrekkingen, stuiptrekkingen, gedeeltelijke of volledige verlamming.
Tegen deze 3 ziekten kan beschermd worden door middel van vaccinatie. Eerste vaccinatie kan gebeuren op de leeftijd van 8 weken, gevolgd door een tweede vaccinatie op 12 weken. Op de leeftijd van 1 jaar wordt deze vaccinatie herhaald, daarna kan de vaccinatie driejaarlijks gegeven worden.
Rattenziekte
Ook wel leptospirose of ziekte van Weil genaamd. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira. Het wordt via de urine van knaagdieren (muizen, ratten) en besmette honden in de omgeving verspreid. Een hond kan besmet geraken als leptospiren vanuit de omgeving via de slijmvliezen of wondjes het lichaam binnendringen. Symptomen zijn: verminderde eetlust, braken, koorts, lusteloosheid, geelzucht, bloederige diarree, aantasting nieren. Behandeling is intensief met symptomatische behandeling en antibiotica. Deze ziekte is overdraagbaar naar de mens toe! Vaccineren kan vanaf de leeftijd van 6-9 weken en dient na 4 weken herhaald te worden. Nadien is een jaarlijkse booster essentieel.
Kennelhoest
Dit is een zeer besmettelijke infectie van de bovenste luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door verschillende virussen en de bacterie Bordertella Bronchiseptica. Symptomen zijn: hoesten, niezen, kokhalzen, neusvloei, traanogen. Indien de hond naar een hondenschool/pension gaat, is deze vaccinatie sterk aan te raden en eventueel zelfs verplicht. Vaccinatie kan gebeuren met een neusvaccin, een oraal vaccin of een injectie. Deze vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden.
Rabies
Of beter gekend als hondsdolheid. Het komt bij ons in België niet meer voor, maar wel nog in andere landen. Daarom is het belangrijk uw hond te vaccineren indien u naar het buitenland gaat. De symptomen zijn: koorts, slik- en ademhalingsproblemen, vermageren, kwijlen, abnormaal gedrag. Vaccinatie kan vanaf de leeftijd van 12 weken en is werkzaam 21 dagen na inenting. Deze vaccinatie dient om de 3 jaar herhaald te worden.
Herpesvirus
Het canine herpesvirus wordt vooral via direct contact overgedragen (snuffelen, likken...). Pups worden besmet tijdens de geboorten of nadien door contact met de uitvloeiing van de moederhond. Symptomen bij reuen: lichte neusvloei, oogvloei of beschadigingen op de penis. Symptomen bij teven: lichte neusvloei, oogvloei of vaginitis. Symptomen bij drachtige teef: afsterven foetus, vroeggeboorte of doodgeboren pups of levende, maar zeer zwakke pups. Symptomen bij pups: sloom, weinig eetlust, pijnlijke buik, bloedingen slijmvliezen.
Vaccinatie van de drachtige teef kan gebeuren dit 7-10 dagen na de dekking, gevolgd door een herhaling 1 tot 2 weken voor de bevalling.
Vaccinatie kat
Vaccinatie kat
Kattenniesziekte
Dit wordt veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers, waaronder het herpes- en calicivirus. De symptomen zijn: lusteloosheid, niezen, neusvloei, tranende ogen, conjunctivitis en koorts.
Chlamydiose
Dit is een bacteriële ziekte. Het veroorzaakt conjunctivitis, infectie van de ademhalingswegen en bij drachtige katten abortus.
Kattenziekte of panleucopenie
Deze ziekte wordt veroorzaakt door het parvovirus. De symptomen zijn: lusteloosheid, braken, (waterige/bloederige) diarree en koorts.
Leucose
Dit is een virale infectie veroorzaakt door het feline leukemievirus (FeLv). Een besmette kat scheidt het virus uit via speeksel, ontlasting, neusvloei of melk. Katten kunnen elkaar dus besmetten door te likken of bijten. Het kan ook in de baarmoeder overgedragen worden. Een kat kan besmet blijven met het virus of het lichaam elimineert het virus. Dit verschilt van kat tot kat. Symptomen zijn divers: bloedarmoede, verminderde weerstand, tumoren van het lymfeklierstelsel. Op lange termijn hebben chronisch geïnfecteerde katten een slechte prognose.
Voor al deze ziekten bestaat een vaccinatie. Dit kan vanaf de leeftijd van 8-9 weken gegeven worden. Tweede injectie volgt 3-4 weken later. Nadien moet de vaccinatie jaarlijks herhaald worden.
Indien de kat ook naar het buitenland mee reist, dient een vaccinatie voor rabies gegeven te worden.
Vaccinatie konijn
Vaccinatie konijn
Myxomatose
Dit is een virale infectie, die overgebracht wordt door stekende insecten (muggen, steekvliegen, vlooien...) of door rechtstreeks contact met een ziek dier. Vaak is de ziekte dodelijk. Symptomen zijn zwellingen en bulten rond de ogen, oren, mond, anus en geslachtsdelen. Er bestaat geen specifieke behandeling voor deze ziekte.
RHD 1 en 2 (Rabbit Hemorrhagic Disease)
Is een dodelijke virale ziekte die erg besmettelijk is. Het wordt overgebracht door rechtstreeks contact (via speeksel, mest of urine) of door besmet materiaal (bodembedekking, hokken, gras, schoenzolen...). De ziekte kent een heel snel verloop met vrijwel altijd een dodelijk afloop. Meestal stopt het konijn met eten en krijgt het koorts en diarree. Later ziet met bloederige neusvloei. Soms is plotse sterfte zonder voorafgaande symptomen mogelijk.
Voor beide ziekten bestaat er een vaccinatie. Dit kan vanaf de leeftijd van 5 weken gegeven worden. 3 weken na vaccinatie is de immuniteit hoog genoeg om bescherming te bieden. Nadien moet de vaccinatie jaarlijks herhaald worden.
Jaarlijkse controle
Jaarlijkse controle
Jaarlijkse controle is essentieel bij elk dier van gelijk welke leeftijd. Meestal wordt dit gecombineerd met de jaarlijkse vaccinaties. Tijdens dit onderzoek wordt het dier volledig onderzocht om zo vroeg problemen of ziekten op te merken en tijdig te kunnen ingrijpen.
Behandeling endoparasieten
Behandeling endoparasieten
Pups en kittens dienen frequent ontwormd te worden. Zij zijn gevoeliger voor wormbesmettingen en kunnen via de melk van de moeder besmet worden.
Bij volwassen honden en katten wordt er 2-4x per jaar ontwormd, naargelang de levensomstandigheden. Ook kan er op basis van een mestonderzoek gekeken worden of ontworming al dan niet nodig is.
Behandeling ectoparasieten
Behandeling ectoparasieten
Ontvlooien van uw huisdier is belangrijk. Door de steeds hogere temperaturen komen vlooien en teken meer voor.
Er kan gekozen worden voor pipetten, tabletten of een band, afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar en de vachtstructuur van het huisdier.
Castratie
Castratie
Hond
De meest voorkomende reden voor het castreren van honden is het typisch reugedrag (markeren). Ook in huishoudens met meerdere honden zorgt het voor minder conflicten tussen de honden onderling. Castratie gebeurt vanaf de leeftijd van 6 maand.
Kat
Castratie van katten is verplicht volgens de wetgeving. Dit dient te gebeuren alvorens de kat van eigenaar verandert. Meestal is dit rond een gewicht van 1 kg. Voordelen van castratie bij de kat zijn dat de kater niet meer zal sproeien en een gecastreerde kater heeft ook minder de neiging om te gaan rondzwerven, dus blijft dichter bij huis.
Na castratie daalt de behoefte aan energie-opname van uw dier. Er wordt geadviseerd om standaard de portie voeding te gaan verminderen met 20-30% ter preventie van obesitas.
Sterilisatie
Sterilisatie
Hond
Sterilisatie bij honden is nuttig om op latere leeftijd baarmoederontsteking, baarmoedertumoren en melkkliertumoren te voorkomen. De leeftijd vanaf wanneer dit kan gebeuren is 6 maand. Indien de hond loops is, dient er 2 maand gewacht te worden vooraleer de sterilisatie kan plaats vinden. Dit omdat de baarmoeder dan het minst doorbloed is.
Kat
Ook sterilisatie van katten is verplicht volgens de wetgeving. Sterilisatie is nuttig per preventie van baarmoederontstekingen, - tumoren en melkkliertumoren.
Na sterilisatie daalt de energie-behoefte van uw dier. Er wordt geadviseerd om standaard de portie voeding te gaan verminderen met 20-30% ter preventie van obesitas.
Chippen en registratie
Chippen en registratie
Het chippen van uw huisdier is verplicht volgens de wetgeving. Een correcte registratie zorgt ervoor dat uw dier gemakkelijk terug gevonden kan worden, indien het zou weglopen. Registratie van honden gebeurt op de site van dogid, voor katten op catid.
Dermatologie
Dermatologie
Huidproblemen bij uw huisdier kunnen verschillende oorzaken hebben: allergie, mijten, bacteriën zijn er enkelen van. Elke huidprobleem dient nauwkeurig te worden onderzocht om zo de gepaste behandeling te kunnen instellen naargelang de oorzaak. Sommige huidproblemen zijn eenvoudig op te lossen, anderen hebben levenslange opvolging/behandeling nodig.
Operaties
Operaties
Standaard operaties zoals sterilisatie, castratie, hechten wonden, tandextracties, kunnen op de praktijk doorgaan.
Voor meer doorgedreven operaties wordt er samen gewerkt met een collega of zult u voor worden doorverwezen naar collega's waar er nauw mee samen gewerkt wordt.
Er is een monitoringsysteem aanwezig op de praktijk. Hiermee wordt de hartslag en de zuurstofsaturatie tijdens een operatie in de gaten gehouden.
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek
Bij bepaalde problemen kan een bloedonderzoek noodzakelijk zijn. Ook preventief kan een bloedonderzoek nuttig zijn, zeker bij oudere dieren. Bij honden en katten is een jaarlijks bloedonderzoek vanaf de leeftijd van 10 jaar geen overbodige luxe om specifieke aandoeningen vroegtijdig op te merken.
Hiervoor wordt samen gewerkt met een erkend laboratorium.
Wondverzorging
Wondverzorging
Een dier kan snel gewond geraken. Soms zijn het kleine wondjes die met wat zalf kunnen genezen, maar soms is er hechten of een meer doorgedreven behandeling noodzakelijk. Iedere wonde vraagt een verschillende aanpak, afhankelijk van de oorzaak, de grootte, de diepte...
Tandverzorging
Tandverzorging
Honden en katten kunnen last krijgen van tandsteen. Preventief kunnen er allerlei dingen gedaan worden (kauwsticks, snoepjes, poeder...). Eenmaal tandsteen aanwezig kan dit alleen verwijderd worden door middel van detartratie. Hierbij wordt met een ultrasoon apparaat het tandsteen verwijderd. Daarna worden de tanden gepolijst om het tandoppervlak terug glad te maken en de aanhechting van nieuw tandsteen te bemoeilijken. Het spreekt voor zich dat dieren dit niet wakker toe laten, dus een lichte verdoving is hiervoor noodzakelijk.
Bij konijnen doen er zich andere tandproblemen voor. Hun tanden groeien namelijk levenslang door. Hierdoor kunnen de snijtanden verkeerd groeien indien de stand van de snijtanden niet optimaal is. Deze snijtanden kunnen dan frequent worden gevijld (niet geknipt!) of kunnen getrokken worden. Ook ter hoogte van de kiezen kunnen zich allerlei problemen voordoen, zoals scherpe punten (die dan in het gehemelte kunnen prikken), losse kiezen, of in erge gevallen zelfs een brugvorming over de tong.
Voedingsadvies
Voedingsadvies
Er bestaan zowel onderhoudsvoedingen als specifieke voedingen voor bepaalde aandoeningen.
Voor de onderhoudsvoeding wordt gekeken naar de leeftijd van het dier, het geslacht en al of niet gesteriliseerd/gecastreerd.
Specifieke voeding voor bepaalde aandoening kan zowel preventief als curatief worden ingezet. Er bestaat specifieke voeding voor obesitas, diabetes, leverproblemen, nierproblemen, blaasproblemen, pancreatitis, maagdarmproblemen, voedselallergieën... Voor al deze aandoeningen zijn er meestal ook aanvullende snoepjes beschikbaar zodat je uw huisdier toch af en toe een extraatje kunt geven.
Echografie
Echografie
Met behulp van echografie kunnen weke delen structuren in beeld gebracht worden om zo tot een correcte diagnose te komen. Bij kleine huisdieren wordt echografie voornamelijk gebruik voor drachtdiagnose, blaasproblemen, screening van abdominale organen, ...
Euthanasie
Euthanasie
Niet het leukste onderwerp, maar vroeg of laat zult u moeten beslissen om het leven van uw huisdier te beëindigen. Dit omwille van de leeftijd of wegens ziekte. Hiervoor sta ik u bij met het nodige advies om de juiste beslissing te nemen. Bij de euthanasie zelf krijgen de eigenaars rustig de tijd om afscheid te nemen van hun huisdier.
Nadien zijn er verschillende opties:
- begraven in de tuin: is in sommige gemeenten nog toegestaan voor kleine dieren.
- individuele crematie. Hiervoor kunt u samen werken met een crematorium naar keuze.
- gemeenschappelijke crematie.
Adres
Adres
Dijken 3
8340 Sijsele
Contact
Contact
Openingsuren
Openingsuren
Na afspraak!
Maandag-Vrijdag: 9u - 19u
Zaterdag: 9u - 12u
Spoedgevallen: Na telefonisch contact!